Hulphond Olivier
Geplaatst op 25 april 2024

Oliver is samen met zijn baasje Rebecca van Haagen bij de groepen 1 t/m 4 in de klas geweest. Rebecca is vrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Het doel van de lessen is om bij te dragen aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

Elk jaar vinden er 150.000 hondenbeten plaats, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Een derde van de slachtoffers, waarvan het merendeel kinderen, meldt zich bij de huisarts of de spoedeisende hulp. Een hondenbeet kan naast verminking een levenslang psychisch trauma veroorzaken. De hond in kwestie wordt vaak als onbetrouwbaar bestempeld en afgemaakt.

Er is internationaal onderzoek gedaan onder jonge slachtoffers van bijtincidenten. Daaruit bleek dat 86% van de ongelukken voorkomen had kunnen worden, als zij het gedrag van de hond juist hadden geïnterpreteerd. Bij het Sophia SnuffelCollege leren kinderen van 4 tot 8 jaar de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Zo kunnen ze op een veilige en respectvolle manier met honden omgaan. Ook wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk kleiner.

De kinderen hebben na afloop van de 3 lessen een diploma gekregen en weten nu hoe ze een hond moeten benaderen. Ze hebben erg genoten van de lessen!

Terug naar het overzicht